• Koffie
  • Thee
  • Cadeau
  • Sinterklaas
  • Kerst

De verhouding van water en koffie

Het doseren van de juiste hoeveelheid koffiebonen met de juiste hoeveelheid water heeft een groot effect op de kwaliteit van de koffie die je schenkt. Zo zorgt te veel water voor een slappe waterige koffie en bij te veel bonen wordt de koffie te sterk. De juiste dosering is volgens Wagemakerskoffie ongeveer 7/8 gram koffie per 100 ml water, afhankelijk van het type koffieboon. De dosering kun je nog enigszins aanpassen op jouw wensen. Hierbij kan 7/8 gram koffie per 100 ml water als richtlijn worden genomen. Probeer altijd goed te overwegen welke dosering je kiest want dit kan de smaak enorm beïnvloeden.

(Kokendheet) water gebruiken voor het zetten van koffie

Waar sommige espressomachines zelf hun watertempratuur regelen, moet je bij andere machines de tempratuur zelf regelen. Soms wordt er kokendheet water gebruikt voor het zetten van koffie. Dit is erg slecht voor de kwaliteit van het bakje koffie. Er komt door het gebruik van heet water meer zuur- en bitterheid vrij uit de koffie. 

De ideale tempratuur van het water, voor het zetten van een lekker bakje koffie, is 86 tot 89 Graden. Dit is dus net wat kouder dan kokendheet water. Het kan wel moeilijk zijn om aan water van ongeveer 87 graden te komen. Een handige truck is om kokendheet water even te laten staan en daarbij te meten tot het water 86 tot 89 graden is. 

De koffieboon heeft ook grote invloed op smaak van de koffie

Er worden ook veel fouten gemaakt met koffiebonen. Goede koffie begint bij het selecteren van de goede koffieboon. Om het verschil tussen koffiebonen te herkennen kun je het beste gewoon de koffie proeven. Door verschillende bonen te proeven kun je de juiste boon kiezen.

Ook kunnen voorgemalen bonen een negatieve invloed hebben op de smaak van de koffie. Vooraf gemalen bonen zijn meestal een stuk minder lekker dan wanneer je de bonen pas gaat malen wanneer je de koffie zet. Maal daarom dus pas de bonen wanneer je het bakje koffiezet. Wanneer je vragen hebt over de koffiebonen en het gebruik daarvan kun een vraag achterlaten in de reacties. 

Het gebruiken van de juiste boon kan een grote invloed hebben op de koffiesmaak.

Niet goed schoonmaken van de machine

Het niet goed schoonmaken van de espressomachine kan ook een grote invloed hebben op de kwaliteit van de koffie. Daarom is het belangrijk om dagelijks de machine schoon te maken. Wanneer je niet dagelijks schoonmaakt blijven er oude koffie resten zitten in de machine, deze hebben invloed op de kwaliteit van de koffie. Blijf daarom dagelijks jouw koffiemachine schoonmaken.

Conclusie

De volgende veel gemaakte fouten bij het koffiezetten kunnen een grote invloed hebben op de smaak van de koffie: 

  • Foutieve verhouding tussen water en koffie. Deze dient ongeveer 7 gram koffiebonen per 100 ml water te zijn, afhankelijk van de soort koffie. 
  • Gebruik van kokendheet water bij het zetten van koffie.
  • Bij het gebruik van een slechte koffieboon en een foute maling. 
  • Slecht schoonmaken van de espressomachine.

 

Nog steeds niet opgelost , stuur ons een mail info@wagemakerskoffie.nl